Kdouloň obecná - Cydonia oblonga. Ovocný strom pocházející z oblasti Kavkazu, plody (malvice) se nazývají kdoule a podobají se jablkům. V našich končinách se moc nepěstují a já sama neznám nikoho, kdo by to pěstoval na zahradě či v sadu. Zralé ovoce jsem viděla jen jednou a už ani nevím kde. Plody se používají podobně jako jablka, ale také (spolu se semeny) se dají využít jak v léčitelství, tak v kosmetice. Prý má nádherné a velké růžové květy, ale ani ty jsem nikdy neviděla (leda na Goodle!!) Snímky pocházejí z Botanické zahrady v Olomouci.
18 komentářů:
Botanická zahrada nabízí zajímavé ukázky všeho druhu. Toto ovoce jsem také nikde neviděl, a pokud by někde bylo asi bych se obával je utrhnout, když nevím co to je. Snímky to jsou hezké. Přeji hezký den.
děkuji, ..... ano, toto ovoce je asi pro většinu lidí "velkou neznámou" ....
Babička mi říkala, že se kdoule dávala snad do skříně, ale jestli pro vůni nebo proč? Jiřina z N.
kdoule jsou prý silně aromatické, takže působí jako odpuzovač molů .... babička asi věděla!!!!
I moje babička to asi věděla, říkala, že ve skříni krásně voní... Tak jsme to s kamarádkami zkoušely, ale ukázalo se, že máme kdoulovec - ten tolik nevoní...
Přeji hezký den. Helena
ano, mnoho lidí si plete kdouloň s kdoulovcem .... i já mezi ně patřila, než mi zahradník řekl, že jsem "mimo" ....
Kdoule není neznámá,ale nevzpomenu si,kde jsem na ni narazila.Možná jsou to vzpomínky na babičku a možná jsem viděla i někde v obchode.Hezký den
vypadá to, že za dob našich babiček byla rozšířenější než teď ....
Zajímavé. U nás na severu jsem kdoule také neviděla. Za to je tu v lukách plní "špendlíků", což jsou drobné kulaté plody podobné chuti blůmám. Chodím je do luk mlsat a některé sousedky z nich vaří marmeládu.
ano, na tržištích také vidím prodej špendlíků, mirabelek a dokonce už i švestky, ale kdoule ne ....
Dřív bývala kdouloň častým ovocným stromem na zahradách. Má plody nejen ve tvaru jablka ale i hrušky. Nedá se ale jíst syrová, je neskutečně tvrdá a kyselá. Nejdřív se musí tepelně upravit. Já dělala před pár lety kdoulovou marmeládu a rosol. Chuť je pro nás dost zvláštní, až taková "navoněná" nicméně když se udělá třeba s pomerančovou nebo mandarinkovou kůrou a šťávou, je velmi dobrá. Ve Francii je považována za delikatesu.
je vidět, že jsi znalec!!! super ...
Kdouli jsem v dětství zkoušela ochutnat "JEDNOU" a stačilo 🥰
tak tohle jsem už slyšela, ale raději jsem o tom nepsala .....
Kdysi se plod gdoule dával do prádelníku kvůli vůni.
pokud to opravdu vonělo, tak proč ne ....
Toto ovoce jsem si před pár lety koupila v jedné malé prodejně s ovocem a zeleninou. No, syrové se to vůbec nedalo jíst, fuj... ale příště už budu chytřejší :-)
slyšela jsem, že to musí být hodně zralé, pokud to bylo z dovozu, tak ......
Okomentovat